In Memoriam – Helvi Nordling o.s. Kallioniemi

s. 22.7.1927 Honkajoki
k. 12.3.2022 Turku

Hyssän suvun vanhin Helvi Nordling nukkui pois rauhallisesti 12.3.2022 aamulla 94 vuoden iässä. Helvi syntyi vuonna 1927 heinäkuussa nuorimpana Kallioniemen kahdeksan lapsiseen sisarussarjaan. Helvi avioitui vuonna 1953 lehtori Valter Nordlingin kanssa. Avioliitosta syntyi kaksi lasta Johan vuonna 1956 ja Eva Maria vuonna 1964.

Helvi vietti onnellisen lapsuutensa kotipiirissä Honkajoella. Kodissa arvostettiin erityisesti isänmaallisuutta ja siellä oli harras uskova ilmapiiri. Helvi kertoi aikanaan iloisesti minulle koulumatkoista, joissa oli mukana kummisetäni Lennart Kalliomäki ja isäni Aarno Kalliomaa. Viime vuoden syntymäpäiväpuhelussa heinäkuussa Helvi kertoi, että pojat odottivat, että hänellä olisi omenia matkassa, kun aamulla mentiin kouluun. Toki niitä usein olikin repussa mukana. Pojat olivat kuulemma kovin suojelevia ja huolehtivaisia noilla koulumatkoilla. Helvi kertoi, että vaikka lapsuuden elämä oli ulkoisesti vaatimatonta, se oli henkisesti erittäin rikasta. Kotona opetettiin, että työ oli onnellisuuden tae.

Helvi opiskeli Turussa sairaanhoitajaksi ja hän teki elämäntyönsä leikkaussalin erikoissairaanhoitajana. Muuttaessaan Turkuun, hän sai ”avattua ovet” musiikkikonserttien maailmaan. Hän oli  Turun kaupungin-orkesterin kanta-asiakas jo vuodesta 1947 alkaen. Hän oli erittäin ahkera konserttien kävijä ja vain korona muutti osallistumisen muotoa – konsertit kuunneltiin verkkokonsertteina tyttären Eva Marian kanssa. Lokakuussa 2021 Turun Sanomat julkaisi hienon kulttuurihaastattelun Helvistä. Haastattelussa hän toteaa, että musiikki on hänen henkinen aarteensa. ”Jos sitä ei olisi, elämä olisi tyhjää. Kiitän joka hetkestä, kun saan nauttia musiikista.”

Helvi arvosti sukujuuriaan ja oli ahkera sukujuhlien kävijä. Vuoden 2016 sukujuhlassa Helvi lahjoitti tyttärensä Eva-Marian maalaaman piispan muotokuvan Honkajoen seurakunnalle. Luovutus puheessaan hän nosti esiin menneiden sukupolvien työn, jolla on rakennettu tulevaisuutta nuorille.

Hyssän sukuseura haluaa kiittää ja muistaa Helviä ja hänen työtänsä sukuseuran puolesta. Muistamme hänet erityisen lämminhenkisenä ja iloa ympärilleen luovana ihmisenä. Otamme osaa läheisten suruun ja kaipaukseen.

Hyssän sukuseura,  

puheenjohtaja Tiina Rajala